Kruche ciasto pełnoziarniste fit ze śliwkami i cytrynową bezą na ksylitolu — Przepis

Desery fit Przeczytasz w 2 minuty

Przepis na kruche ciasto pełnoziarniste z fit bezą na ksylitolu od Alicji Król dietetyk online.

Szybki i sprawdzony przepis na kruche ciasto pełnoziarniste z aromatycznym imbirem, rozmarynem i bezą cytrynową na ksylitolu. MAKRO (10 porcji): 211 kcal. Białko: 5g / Tłuszcze: 8,5g / Węglowodany: 32g

Składniki do przepisu na kruche ciasto pełnoziarniste:

Kruche ciasto pełnoziarniste:

  • 200 g mąki (140 g orkiszowej pełnoziarnistej + 60 g jasnej)
  • 10 g zmielonego siemienia lnianego
  • 80 g zimnego masła
  • 40 g ksylitolu/cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Śliwki

  • 600 g śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Opcjonalnie łyżka słodzidła – jeśli śliwki są bardzo kwaśne
  • 10 g skrobi ziemniaczanej

Beza na ksylitolu:

  • 2 białka jaj
  • 45 g ksylitolu/cukru lub pół na pół
  • skórka starta z cytryny

Potrzebny czas: 2 godziny.

Przepis na pełnoziarniste kruche ciasto ze śliwkami, aromatycznym imbirem, rozmarynem i bezą z nutką cytryny. Idealne na początek tygodnia. MAKRO (10 porcji): 211 kcal. Białko: 5g / Tłuszcze: 8,5g / Węglowodany: 32g

  1. Kruche ciasto pełnoziarniste

    Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
    Wszystkie składniki wrzuć do miski i zagnieć krótko ciasto. Włóż na około 20 minut do lodówki (w międzyczasie zajmij się śliwkami). Oddziel 1/3 ciasta na górę i zostaw w lodówce.
    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem/olejem. Pozostała część ciasta cieniutko rozwałkuj i wyłóż na spód oraz boki blaszki. Podpiecz spód przez około 15 minut.

  2. Śliwki

    Śliwki umyj i usuń pestki. Wrzuć na patelnie lub do garnka, dodaj przyprawy i opcjonalnie słodzidło. Duś je kilka minut aż będą miękkie. (możesz pominąć ten krok i wymieszać od razu śliwki ze skrobia i przyprawami). Ostudź i wymieszaj ze skrobią. Wyłóż na podpieczony spód.

  3. Beza na ksylitolu

    Białka ubij z cukrem/ksylitolem na sztywna pianę. Dodaj skrobie i nie żałuj skórki z cytryny. Wyłóż beze na śliwki.

  4. Pieczenie

    Całość posyp reszta ciasta ścierając je na tarce. Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut.

Ciasto kruche pełnoziarniste z przepisu
Kruche ciasto pełnoziarniste fit z bezą na ksylitolu, które możesz jeść również na diecie!

Jak obniżyć indeks glikemiczny pełnoziarnistego ciasta kruchego?

📌 Dorzucając do kawałka ciasta wysokobiałkowy jogurt obniżysz jego indeks glikemiczny i zbilansujesz posiłek 🤗